Τι σήμερα τι αύριο τι τώρα
Τον Μάρτιο του 1954 η Μαρίκα Νίνου μπήκε στο στούντιο για να ηχογραφήσει το τραγούδι που παρουσιάζουμε σήμερα. Ήταν δημιούργημα του συνεργάτη και εραστή της, σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές, Βασίλη Τσιτσάνη. Λέγεται πως στην ηχογράφηση ήταν δακρυσμένη, ενώ στην πρώτη προσπάθεια δεν κατάφερε καν να το ερμηνεύσει. Γύρισε στο στούντιο και ερμήνευσε το τραγούδι μονομιάς, μια ερμηνεία φορτισμένη και αποφασιστική. Οι συντελεστές της ηχογράφησης είχαν παγώσει , γιατί παρακολουθούσαν κατά την ερμηνεία του τραγουδιού, μια σπάνια στιγμή όπου συμπλέκονται η τέχνη και η ζωή. Ο Βασίλης Τσιτσάνης είχε ΄"παραγγείλει" το τραγούδι στον Γεράσιμο Τσάκαλο, ενώ το υπέβαλλε και σε αρκετές διορθώσεις. Η γενικά αποδεκτή σήμερα άποψη, είναι ότι το λιτό αυτό τραγούδι ήταν στην πραγματικότητα το ρεκβιεμ μιας δυνατής πενταετούς πορείας, στην τέχνη και στην ζωή, του σπουδαίου αυτού ζευγαριού.
Η καλλιτεχνική τους συμπόρευση ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1949, όταν ο Βασίλης Τσιτσάνης διέκοψε την συνεργασία του με την Σωτηρία Μπέλλου, εξ αιτίας ενός από τους καυγάδες στους οποίους εμπλεκόταν συχνά πυκνά η μεγάλη ρεμπέτισσα. Υπάρχουν αναφορές που λένε πως η Σωτηρία Μπέλλου περίμενε υπομονετικά την ευκαιρία να εκδικηθεί και όταν την βρήκε, ξυλοφόρτωσε την Μαρίκα Νίνου τόσο πολύ, που την έστειλε στο νοσοκομείο. Η Μαρίκα Νίνου υπήρξε όμως και μια άξια αντικαταστάτρια της , καθώς με τις παθιασμένες της ερμηνείες, καθιερώθηκε αμέσως στο πάλκο, δίπλα στον μεγάλο δημιουργό.
Θα βρείτε αρκετές αναφορές στο διαδίκτυο για την σύντομη αλλά λαμπερή καριέρα της. Είχε την τύχη να τραγουδήσει μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, ενώ συνεργάστηκε και με άλλους συνθέτες της εποχής, όπως ο Χιώτης, ο Μητσάκης, ο Σογιούλ. Το συγκλονιστικό όμως με το παρόν τραγούδι είναι το ό,τι γράφτηκε και ερμηνεύτηκε.
Οι δύο καλλιτέχνες είχαν ερωτική σχέση που βρισκόταν σε αδιέξοδο, καθώς και οι δύο ήταν παντρεμένοι. Προσπαθήστε να φανταστείτε πόσο δύσκολο ήταν για την Μαρίκα Νίνου, που ήταν ήδη άρρωστη, έπασχε από καρκίνο της μήτρας, να μετουσιώσει σε τέχνη το κομμάτι αυτό της προσωπικής της ζωής. Κι όμως πήρε το λιτό τραγούδι με τους απλούς στίχους και το μετέτρεψε σε άλλο ένα κόσμημα της λαϊκής μας παράδοσης. Τρία χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1957, η Μαρίκα Νίνου πεθαίνει από τις μεταστάσεις του καρκίνου. Ήταν μόλις 39 ετών.