Tales dot gr

Γυφτοπούλα

Ο Γιώργος Μπάτης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ρεμπέτες του ελληνικού τραγουδιού. Εδώ παρουσιάζουμε το γνωστότερο ίσως τραγούδι του, την Γυφτοπούλα, που έγινε πολύ δημοφιλές στην  εκτέλεσή του από την Γλυκερία.  Υπάρχουν πολλά άρθρα, φωτογραφίες και βιογραφίες του στο διαδίκτυο. Εμείς θα αποφύγουμε σήμερα την εκτενή αναφορά στα βιογραφικά του στοιχεία.  Μόνο σαν ένα μικρό βοήθημα στην κατανόηση του τραγουδιού, θα σας παραθέσουμε εδώ λίγες πληροφορίες.

Γεννήθηκε κατά μία εκδοχή το 1885 στα Μέθανα και κατά μία άλλη στον Πειραιά. Kαταλυτικό για την προσωπικότητά του υπήρξε το περιβάλλον στο οποίο έζησε, ο Πειραιάς του μεσοπολέμου.  Η πορεία του και η ζωή του φαντάζει εξωπραγματική στην εποχή μας. Επιγραμματικά σας  παραθέτουμε ότι στρατεύτηκε το 1908 και υπηρέτησε για 12 χρόνια(!) ως το 1920. Το μεσοδιάστημα αυτό περιλαμβάνει λιποταξίες και στρατιωτικές φυλακές, όπου έμαθε να παίζει και μπαγλαμά. Εθεωρείτο ένας αυτοδίδακτος μουσικός. Στη διάρκεια της πολυκύμαντης ζωής του έκανε πολλές δουλειές.  Ανθολογούμε μερικές:  χοροδιδάσκαλος, καφετζής, κομπογιαννίτης, παλαιοπώλης, ενεχυροδανειστής κ.τ.λ Ήταν ο ιδρυτής του περίφημου ρεμπέτικου συγκροτήματος της εποχής  "Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς" , στο οποίο συμμετείχε και ο Μάρκος Βαμβακάρης.   Λέγεται πως τράβηξε τον Μάρκο Βαμβακάρη με το ζόρι  από τη δουλειά του, ήταν...εκδοροσφαγέας στη Δραπετσώνα, για να συμμετέχει στο συγκρότημα. 

Ο Γιώργος Μπάτης ηχογράφησε μόνο 17 τραγούδια σε δίσκους γραμμοφώνου. Σταμάτησε την πορεία του στην δισκογραφία το 1937,  καθώς αρνήθηκε να υποβληθεί στην λογοκρισία της δικτατορίας του Μεταξά. Συνέχισε όμως να τραγουδάει μόνος του  η με κομπανίες μέχρι το θάνατό του το 1967.

Προσθέτουμε τέλος επίσης ένα βίντεο από την μοναδική του ίσως εμφάνιση στον κινηματογράφο, στην ταινία του 1957, "οι Παπατζήδες".  Στο απόσπασμα αυτό ο Μπάτης δεν τραγουδάει,  αλλά έχει ένα μικρό ρολάκι, όπου εμφανίζεται ως....γκρουπιέρης σε μια πρόχειρη  μπαρμπουτιέρα.